Kulinaria Batoniki owsiane
Batoniki owsiane
Przekąska na drugie śniadanie? Nie ma nic lepszego niż batoniki owsiane własnej roboty! Przepis mam z blogu http://feed-me-better.blogspot.com, trochę poeksperymentowałam i macie udoskonalony przepis na bardzo, bardzo smaczne i zdrowe batoniki owsiane!
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych (nie błyskawicznych)
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki orzechów (no. włoskich)
- 1/2 szklanki zmielonych migdałów
- 1/4 szklanki zmielonych pestek dyni
- 2 szklanki suszonych owoców (śliwki, morele, daktyle i rodzynki)
- 1/4 szklanki sezamu
- 2 białka
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżki oleju
- 1/4 szklanki zagotowanej wody (ciepłej)
Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. Miód rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy olej i łączymy. Suchą mieszankę polewamy wodą z miodem i mieszamy ręką lub drewnianą łyżką. Białka ubijamy na pianę i dodajemy do mieszanki. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy około 30 minut w 170 stopniach, ja dodatkowo przykryłam formę srebrnym papierem.
Gotowe!
SMACZNEGO !
Batoniki owsiane? Uwielbiamy!
OdpowiedzUsuńBardzo praktyczne sa, bo mozna je zabrac ze soba doslownie wszedzie!
:)
Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl